Susret ministra FMUP-a Kurteš Predraga i Prvog zamjenika Visokog predstavnika u BiH Roderick W. Moore-a

Sarajevo,

20.01.2012.

Prvi zamjenik Visokog predstavnika u BiH Roderick W. Moore sa saradnicima, danas je posjetio  Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, gdje ga je primio ministar Predrag Kurteš.

U dužem, srdačnom razgovoru, visoki gost je upoznat sa dinamikom realizacije čitavog niza, posebno zakonskih, projekata na kojima je u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova rađeno u proteklom periodu. Ovom prilikom, Prvi zamjenik Visokog predstavnika upoznat je sa načinom, dinamikom i procedurama donošenja novog Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH. Ministar Kurteš je još jednom istakao da ovaj zakonski tekst ne dovodi u pitanje operativnu i finansijsku samostalnost Federalne uprave policije, ali insistira na odgovornosti, posebno u segmentu preuzimanja odgovornosti Vlade Federacije BiH, ministra unutrašnjih poslova, kao i direktora Federalne uprave policije za rezultate postignute u oblasti sigurnosti na području Federacije BiH.

Imajući u vidu značaj Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, Prvi zamjenik Visokog predstavnika, amabasador Moore,  je podcrtao važnost transparentnosti procesa izrade teksta Zakona kroz konsultacije koje bi aktivno uključile sve zainteresirane strane, prije svega policiju, kako bi se osiguralo da novi Zakon uživa povjerenje svih. Svaka nova inicijativa treba da unaprijedi zakone o unutrašnjim poslovima na način da se osigura operativna i financijska nezavisnost policije, uz izbjegavanje neadekvatnog  političkog utjecaja na operativni rad policije. Ambasador Moore je iskazao potpunu spremnost Ureda Visokog predstavnika da pomogne i podrži ovaj proces.

Izražavajući zahvalnost za učinjenu posjetu i sve što Ured Visokog predstavnika čini s ciljem podrške i pomoći ovom Ministarstvu, ministar Kurteš je naglasio da buduća saradnja i partnerski odnos između FMUP-a i Ureda Visokog predstavnika predstavljaju zajedničko opredjeljenje koje nema alternativu.