Susret ministra FMUP-a Predraga Kurteša i ambasadora Velike Britanije Nejdžela Kejsija

01.08.2012.

 Saopštenje za javnost

Susret ministra FMUP-a Predraga Kurteša i ambasadora Velike Britanije Nejdžela Kejsija
 
Ambasador Velike Britanije Nigel Casey, boravio je danas u posjeti Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, gdje ga je primio ministar Predrag Kurteš.
U dužem, srdačnom razgovoru, ministar Kurteš je istakao značaj podrške i pomoći koju Velika Britanija pruža Bosni i Hercegovini na njenom putu ka Evroatlantskim integracijama. Ambasador Kejsi je potom upoznat sa konkretnim aktivnostima Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova koje imaju za cilj dalje jačanje unutrašnjih resursa Ministarstva i saradnju s ostalim agencijama za provođenje zakona na svim nivoima u BiH, što u konačnici treba rezultirati još efikasnijom borbom protiv svih vidova kriminala, posebno onog s obilježjem organizovanosti i terorizma.
Ambasador Kejsi  je ponovio stav o opredijeljenosti Velike Britanije da nastavi pomagati Bosni i Hercegovini na njenom putu prema članstvu u Evropskoj uniji i NATO. On je iskazao punu podršku naporima koje Ministarstvo ulaže radi jačanja sigurnosnog ambijenta na području Federacije BiH, naglasivši da je Ambasada Velike Britanije u Sarajevu čvrsto opredijeljena da i dalje bude pouzdan partner na koga će se Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova moći osloniti i ubuduće.
Izražavajući mu posebnu zahvalnost na svemu što čini za Bosnu i Hercegovinu, posebno u kontekstu podrške i pomoći Ambasade Velike Britanije na donošenju Opšteg plana za borbu protiv korupcije koji je usvojila Vlada FBiH, a koji će u naredne dvije godine biti realizovan u saradnji 20 institucija sa federalnog nivoa, ministar Kurteš je naglasio da buduća saradnja i partnerski odnos između FMUP-a i Amabasade Velike Britanije u Sarajevu predstavljaju zajedničko i trajno opredjeljenje koje nema alternativu.