Ambasador Republike Srbije Stanimir Vukićević u posjeti Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova

04.03.2014.


Ambasador Republike Srbije u Bosni i Hercegovini, Njegova ekselencija Stanimir Vukićević, posjetio je danas Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, gdje ga je primio ministar Predrag Kurteš.

Tokom susreta je, između ostalog, razgovarano i o stanju sigurnosti na području Federacije BiH, koje je ministar Kurteš ocijenio složenim, s obzirom na događaje od 7. februara 2014. godine, i naglasio da policija pažljivo prati situaciju i drži je pod kontrolom, posebno kada je u pitanju održavanja javnog reda i mira, imajući u vidu da se protesti građana kontinuirano nastavljaju održavati u više gradova u Federaciji BiH. On je istakao da građani imaju opravdane razloge i demokratsko pravo da mirnim protestima izraze nezadovoljstvo ekonomskim i političkim prilikama u Bosni i Hercegovini, ali da bilo koji vid nasilja ili ugrožavanja lične i imovinske sigurnosti građana nije i ne može biti opcija.

Ambasador Vukićević je izrazio zadovoljstvo rezultatima koje Ministarstvo postiže, posebno akcentirajući napore koje policijske snage u Federaciji BiH ulažu radi potpune stabilizacije stanja sigurnosti u Fedraciji BiH. On je istakao da je Republika Srbija, kao susjedna i prijateljska država, izuzetno zainteresovana za stabilnost u Bosni i Hercegovini, kao preduslov za stalno jačanje međusobne saradnje, izrazivši uvjerenje da će se ona nastaviti i jačati u svim segmentima.