Ministar Alić obratio se građanima povodom predstojećih praznika

Sarajevo,

30.12.2008.

SARAJEVO, 30. decembar/prosinac 2008. – Muhidin Alić, federalni ministar unutrašnjih poslova, danas je uputio poruku građanima Federacije BiH koja se odnosi na sigurnost građana u vrijeme dočeka Nove 2009. godine.

“Evidentno je da je vrijeme praznika period u kojem je naglašena potreba za sprečavanjem događaja koji bi mogli ugroziti život i sigurnost građana. Od svih kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova sam tražio maksimalnu budnost i pojačane aktivnosti kako bi stanje javnog reda i mira i sigurnost građana bila maksimalno zaštićena. Siguran sam da će policija poduzeti sve što je potrebno kako bi doček Nove godine protekao u miru i bez događaja koji su obilježili neke od prethodnih praznika”, kazao je ministar.

Ministar je posebno naglasio potrebu da svi građani svojim postupcima doprinesu stabilnom javnom redu i miru tokom ovih praznika.

“Svi mi možemo doprinijeti da sigurnost nas i naših najmilijih bude na visokom nivou. Stoga pozivam građane da se maksimalno uzdrže od svih aktivnosti koje bi mogle imati za posljedicu gubitak nečijeg života, tjelesne povrede ili narušavanje javnog reda i mira. Posebno apelujem na roditelje, staratelje, a pogotovo na organizatore pojedinih javnih manifestacija, da obrate potrebnu pažnju na djecu i maloljetnike, kako se ne bi desilo da ovaj praznik protekne u znaku maloljetničke delikvencije, tuče i slično.
U nadi da ćemo u miru i veselju dočekati Novu godinu, svim građanima želim sretnu i sigurniju 2009. godinu”, istakao je na kraju novogodišnje poruke građanima FBiH ministar Alić.

Istim povodom federalni ministar je danas uputio pismo svim kantonalnim ministrima unutrašnjih poslova, sljedeće sadržine:

Poštovani,

evidentno je da je u posljednje vrijeme zabilježen porast izvršenja krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira neposredno prije i tokom praznika. U vrijeme praznika postoji naglašena potreba za planskim angažovanjem policije kako bi sigurnosni rizici po građane bili svedeni na minimum.

Bliži se vrijeme proslave Nove 2009. godine, što podrazumijeva potrebu posebne policijske budnosti i pažnje na izvršavanju pojedinih zadataka i to posebno u smislu prevencije neželjenih događaja. Doček Nove godine podrazumijeva masovno okupljanje ljudi na različitim mjestima, mogućnost upotrebe različitih pirotehničkih i eksplozivnih sredstava, upotrebu različitih vrsta vatrenog ili hladnog oružja te druge vrste narušavanja javnog reda i mira ili vršenja krivičnih djela. Posebno je markantna potreba prevencije i suzbijanja pojava maloljetničke delinkvencije koja u posljednje vrijeme redovno prati obilježavanje praznika. Ovo vrijeme je karakteristično i po vožnji motornih vozila od strane alkoholiziranih vozača pa i sigurnost saobraćaja predstavlja važan segment sigurnosti na koji policija treba obratiti posebnu pažnju.

S obzirom na sve navedeno, a radi zaštite života građana i održavanja stabilne sigurnosne situacije, mišljenja sam da bi kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova trebala poduzeti planske aktivnosti kako bi doček Nove godine protekao sa visokim stepenom javnog reda i mira, te minimumom događaja u kojima bi sigurnost građana bila dovedena u pitanje.

S poštovanjem

                                                                                               M I N I S T A R 
                                                                                                 Muhidin Alić