Ambasadorica Kraljevine Španije María Aurora Mejía Errasquín u posjeti Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova

16.04.2014.

Ambasadorica Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini, Njena ekselencija María Aurora Mejía Errasquín, posjetila je danas Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, gdje ju je primio ministar Predrag Kurteš.

Tokom susreta je, između ostalog, razgovarano i o stanju sigurnosti na području Federacije BiH, koje je ministar Kurteš ocijenio zadovoljavajućom,  i naglasio da policija pažljivo prati situaciju, posebno u oblasti održavanja javnog reda i mira, imajući u vidu kontinuirano održavanje protesta građana u više gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine. On je i ovom prilikom istakao da građani imaju opravdane razloge i demokratsko pravo da mirnim protestima izraze nezadovoljstvo ekonomskim i političkim prilikama u Bosni i Hercegovini, ali da bilo koji vid nasilja ili ugrožavanja lične i imovinske sigurnosti građana nije i ne može biti opcija.

Ambasadorica Mejia je čestitala ministru Kurtešu na izuzetno kvalitetno pripremljenom Zakonu o unutrašnjim poslovima FBiH i prenijela mu čestitke i zahvalnost kolega ambasadora i OHR-a za izuzetnu kooperativnost i iskazanu profesionalnost prilikom utvrđivanja teksta ovog veoma važnog zakona.

Ona je izrazila zadovoljstvo rezultatima koje Ministarstvo postiže, posebno akcentirajući napore koje policijske snage u Federaciji BiH ulažu radi potpune stabilizacije stanja sigurnosti u Fedraciji BiH, naglašavajući opredijeljenost Kraljevine Španije da nastavi podržavati i aktivno pomagati Bosni i Hercegovini u ispunjavanju uslova potrebnih za pristup evroatlantskim integracijama.