Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Džihad Erginaj u posjeti Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova

Sarajevo,

04.09.2014.

 SAOPćENJE ZA JAVNOST

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Džihad Erginaj boravio je danas u posjeti Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, gdje ga je primio ministar Predrag Kurteš, u društvu sa ministrom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nerminom Pećancem i policijskim komesarom Vahidom ćosićem.
 
Na početku dužeg i srdačnog razgovora, ministar Kurteš je istakao doprinos prethodnika novog turskog ambasadora u Bosni i Hercegovini, zahvalivši na svemu što su oni, Vlada, ali i narod prijateljske Turske, do sada učinili na pomoći Bosni i Hercegovini, nakon čega je ambasadora Erginaja upoznao sa detaljima razgovora koje je vodio sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Turske Efkanom Alom, prilikom nedavne posjete ovoj prijateljskoj zemlji.
 
Ambasador Erginaj i ministri Kurteš i Pećanac su potom utvrdili modalitete i rokove isporuke konkretne pomoći Republike Turske operativnim policijskim snagama u Federaciji Bosne i Hercegovine, koja će biti realizovana putem predstavništva Turske uprave za međunarodnu saradnju – TIKA za Bosnu i Hercegovinu.
 
Ambasador  je iskazao zadovoljstvo naporima koje Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ulažu s ciljem jačanja sigurnosnog ambijenta na području Federacije BiH i Kantona Sarajevo, posebno ističući opredijeljenost ministara da svojim djelovanjem obezbijede i pruže svu potrebnu podršku operativnim policijskim snagama u borbi protiv svih oblika kriminala.
 
Izražavajući zahvalnost za učinjenu posjetu i sve što je  Republika Turska do sada učinila i planira učiniti za policijske snage u Bosni i Hercegovini, kako kroz razne edukacije tako i pružanjem konkretne materijalne pomoći u njihovom opremanju, ministar Kurteš je iskazao uvjerenje da će izuzetno dobra saradnja i partnerski odnos Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini biti nastavljeni i dodatno ojačani. (Kraj)