Susret ministra Aljoše čampare sa delegacijom OSCE-a na čelu sa Dunjom Mijatović, predstavnicom OSCE-a za slobodu medija

Sarajevo,

30.06.2015.

 SAOPćENJE ZA JAVNOST

Sarajevo, 30. juni/lipanj 2015. – Delegacija OSCE-a, predvođena predstavnicom OSCE-a za slobodu medija Dunjom Mijatović, posjetila je danas Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, gdje ih je primio ministar Aljoša Čampara.

Ministar Čampara im je izrazio dobrodošlicu, a gosopođa Mijatović se u ime delegacije zahvalila na prijemu, istaknuvši značaj da ljudi koji su na istaknutim pozicijama treba da svojim radom podrže reformske procese na putu Bosne i Hercegovine ka evroatlantskim integracijama.
Tokom susreta razgovarano je o promovisanju slobode izražavanja u BiH, u vidu ispoljavanja vlastitog mišljenja, što je omogućeno donošenjem zakona o zaštiti od klevete, čiji je cilj dekriminalizacija klevete, koja bi trebala da doprinese većoj slobodi izražavanja medija, pa tako i općoj demokratizaciji društva.
Ministar Čampara je naglasio da će Federalna uprava policije, koja je u sastavu ministarstva, u saradnji sa kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova preduzeti sve neophodne mjere iz svoje nadležnosti s ciljem promovisanja slobode govora i izražavanja.
Na kraju susreta ministar Čampara se zahvalio na posjeti i iskazao uvjerenje da će se saradnja s OSCE-om nastaviti i ubuduće i na drugim poljima djelovanja. (Kraj)