Svečano obilježen 1. juli/srpanj, Dan policije FMUP-a

Sarajevo,

01.07.2015.

SAOPćENJE ZA JAVNOST

Sarajevo, 1. juli/srpanj 2015. – Povodom obilježavanja Dana policije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova danas je u Domu policije održana svečana sjednica Kolegija federalnog ministra unutrašnjih poslova i direktora Federalne uprave policije, na kojoj su se prisutnima obratili Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnjih poslova, i Dragan Lukač, direktor FUP-a.
Prilikom obraćanja prisutnima ministar Čampara istakao je značaj novog Zakona o unutrašnjima poslovima FBiH, u odnosu na raniji zakon, u kojem su jasnije i preciznije uređene nadležnosti Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije, kao uprave u sastavu Ministarstva, te njihove obaveze i odgovornosti kako u institucionalnom tako i u rukovodnom smislu. Ovim zakonom omogućena je, Parlamentu i Vladi Federacije BiH, u skladu sa njihovim ustavnim pozicijama, civilna kontrola nad radom i djelovanjem policije, ali i Ministarstva u cjelini, na način određen evropskim standardima i procedurama.
Istaknuta je i važnost Zakona o policijskim službenicima, u kojem trebaju biti eliminisane sve odredbe koje su na bilo koji način umanjivale efikasnost rada Federalne uprave policije. Također, ovaj zakon mora biti maksimalno prilagođen i međunarodnim standardima, posebno standardima Evropske unije, a nakon što je dobio pismo podrške od OHR-a, specijalnog predstavnika EU u BiH, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, u formi je prednacrta dostavljen nadležnim tijelima Vlade Federacije BiH na mišljenje i bit će upućen u parlamentarnu proceduru.
Direktor FUP-a Dragan Lukač čestitao je 1. juli, Dan policije svim pripadnicima policijskih struktura u Federaciji BiH, i istakao da je zadovoljan do sada postignutim rezultatima u odnosu na materijalno-tehničku opremljenost policije, ali da uvijek treba težiti da ti rezultati budu bolji.
Na svečanoj sjednici kolegija ministar Aljoša Čampara i direktor FUP-a Dragan Lukač uručili su prigodne nagrade policijskim službenicima i uposlenicima Federalne uprave policije i Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, među kojima ističemo dodjelu Policijske medalje za hrabrost direktoru FUP-a Draganu Lukaču.
Sjednici kolegija su prisustvovali i predstavnici sudske, zakonodavne i izvršne vlasti, te predstavnici međunarodnih institucija, Vlade FBiH, policijskih agencija u BiH i mnogi drugi. (KRAJ)