Vojni ataše Ambasade SAD-a u BiH brigadir Mark Karas posjetio Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova

15.03.2016.

 

Saopćenje za javnost

 

Vojni ataše Ambasade SAD-a u BiH  gospodin Mark Karas posjetio je danas Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, gdje  su ga primili ministar Aljoša Čampara, direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač i komandant Specijalne policijske jedinice Josip Petrić.

Ministar Čampara je, nakon upućenih riječi dobrodošlice, upoznao gosta sa najvažnijim aktivnostima koje Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova preduzima u oblasti sigurnosti na području Federacije BiH. 

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo naporima koje Bosna i Hercegovina ulaže u jačanje sigurnosnog ambijenta, posebno ističući aktivnosti Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova na pružanju podrške policijskim snagama u borbi protiv svih oblika kriminala.

Glavna tema razgovora bila je borba protiv terorizma, kao globalne prijetnje te organiziranog kriminala i korupcije, koji ugrožavaju ekonomsku stabilnost i sigurnost države i krijumičarenje ilegalnog oružja.

Razgovarano je i o nastavku realizacije specijalističkih obuka u  organizaciji američkih specijalnih snaga u saradnji sa Specijalnom policijskom jedinicom Federalne uprave policije.

Ministar Čampara, direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač i komandant Specijalne policijske jedinice Josip Petrić  su se zahvalili vojnom atašeu Ambasade SAD-a u BiH brigadiru Marku Karasu na posjeti i izrazili su zahvalnost na nesebičnoj podršci prijateljskih Sjedinjenih Američkih Država, uz uvjerenje da će se dosadašnja uspješna saradnja nastaviti i u narednom periodu.  Vojni ataše Mark Karas se zahvalio na prijemu i naglasio kako će Vlada SAD-a nastaviti pružanje podrške našoj zemlji na svim poljima, a prioritet će biti realizacija specijalističkih obuka i unapređenje policijske saradnje u obostranom interesu.