Održana združena vježba pripadnika policije u FBiH

Tuzla,

08.09.2016.

Danas je na aerodromu Ciljuge, općina Živinice održana združena vježba antiterorisičkih jedinica i jedinica specijalne namjene pod nazivom “Brzi odgovor 2016.” u kojoj je učestovalo više stotina policijskih službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova odnosno Federalne uprave policije i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.

Tim povodom prisutnima su prezentirane taktičke i tehničke mjere koje policijske snage preduzimaju u borbi protiv suzbijanja svih oblika kriminala, a posebno terorizma. Ova vježba je imala za cilj da pokaže spremnost policijskih snaga u Federaciji BiH da sve svoje kapacitete stave u funkciju preveniranja narušavanja javnog reda i mira i borbe sa prijetnjama i izazovima u sektoru sigurnosti u BiH. Zadatak združenih policijskih snaga bila je blokada šireg i užeg područja, lociranje i lišenje slobode  članova terorističke grupe, pretraga terena u cilju pronalaska odbjeglih  terorista, pružanje pomoći ranjenim policijskim službenicima, a sve to uz podršku helikopterskih jedinica iz vazduha.

Nakon uspješno izvedene vježbe pripadnici policijskih snaga FBiH na čelu sa direktorom Federalne uprave policije, Draganom Lukačem predali su raport federalnom minstru unutrašnjih poslova, Aljoši Čampari, koji se ukratko obratio prisutnima.

Prilikom obraćanja ministar Čampara istakao je: „Ponosan sam što su nas policijske snage i danas uvjerile da uz izuzetnu saradnju i dobru koordinaciju mogu odgovoriti na sigurnosne izazove, a posebno kada je riječ o borbi protiv terorizma.

Bosna i Hercegovina je načinila ogroman napredak u izgradnji sistema sigurnosti, u skladu sa evropskim standardima, i na taj način potvrdila spremnost da bude dobar partner EU i NATO-u u izgradnji sigurnog okruženja za sve naše građane, kao i spremnost za punu saradnju sa svim sigurnosnim subjektima u zemljama našeg okruženja”.

Ovom događaju su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, kao i predstavnici sudske i izvršne vlasti, te predstavnici međunarodnih institucija, policijskih agencija u BiH i drugi.