BiH postala jedna od potpisnica Evropske povelje o sigurnosti na cestama

Sarajevo,

12.02.2009.

SARAJEVO, 11. februar/veljača 2009. godine. – Muhidin Alić, federalni ministar unutrašnjih poslova, u srijedu 11. februara 2009. godine prisustvao je svečanoj ceremoniji potpisivanja Evropske povelje o sigurnosti na cestama.

Svečana ceremonija potpisivanja Evropske povelje o sigurnosti na cestama održana je u Sarajevu u organizaciji Udruženja za zaštitu i sigurnost djece – DjeCa (Dječije Carstvo), koji su ujedno i potpisnici ove povelje u ime Bosne i Hercegovine.
Pored ministra Alića, na ovoj svečanoj ceremoniji bili su prisutni prof. dr. Osman Lindov sa Fakulteta za saobraćaj i komunikacije iz Sarajeva, prof, dr. Bakir Nakaš, direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” iz Sarajeva, predstavnici Kantona Sarajevo.


Evropska povelja o sigurnosti na cestama prvi put je predstavljena javnosti 29. januara 2004. godine u Briselu. Prezentirala ju je Loyola de Palacio, tadašnja potpredsjednica Evropske komisije i komesar za transport i energiju, kao ključni element evropskog akcionog programa za cestovnu sigurnost.

Inauguracija Evropske povelje o sigurnosti na cestama obavljena je 6. aprila 2004. godine u Dablinu, kada se obilježava Svjetski dan zdravlja i Sedmica cestovne sigurnosti.

Širok spektar institucija civilnog društva na evropskom nivou koje su prirodom svog djelovanja uključene u problematiku cestovne sigurnosti dobile su mogućnost da ujedine svoje napore potpisivanjem ove povelje i preuzimanjem obaveze provođenja saobraćajno-preventivnih mjera za koje se procijeni da bi mogle doprinijeti ostvarenju ciljeva Povelje.

Udruženje "DjeCa" svojim potpisom na ovoj povelji se pridružilo ostalim potpisnicima, kojih je oko 1.000, koji imaju zajednički cilj unapređenje cestovne sigurnosti u Evropi. (KRAJ)