Ministar Čampara suspendovao šefa kabineta Hajradina Mekića

Sarajevo,

01.12.2016.

Ministar Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Aljoša Čampara privremeno je suspendovao te pokrenuo disciplinski postupak protiv Hajradina Mekića, šefa kabineta ministra, a na osnovu informacija Interpola o Mekiću.

Preventivna suspenzija prema Članu 59. Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH trajat će do okončanja postupka.

S obzirom na povjerljivost informacija Interpolovih podataka dostavljenih FUP-u sredinom prošle sedmice, nakon čega je odmah uslijedila navedena suspenzija, detalje o razlozima nismo u mogućnosti navoditi.

S tim u vezi, demantujemo pisanje lokalnog sarajevskog portala Novi.ba o razlozima suspenzije.

U spornom članku kao razlog suspenzije navedena je „Mekićeva muljaža sa izdavanjem državljanstava stranim državljanima“, što nije tačna informacija, kao ni dovođenje Mekića u vezu sa sudskim procesom protiv Nasera Keljmendija, što su obične špekulacije i laži.

Podsjećamo, danas je na portalu Novi.ba objavljen tekst pod naslovom „Skandal: Po nalogu Interpola suspendovan šef kabineta Aljoše Čampare!?“.

S obzirom na to da je autor teksta objavio neistinite informacije dužni smo javnost upoznati sa istinitim činjenicama. 

Na osnovu podataka iznesenih u tekstu, u kojem se tvrdi, sljedeće: „Nezvanično, Mekić koji već dugo slovi za poslušnika i vojnika SDA (nešto malo i kratko „vrtio“ se i oko Stranke za BiH u vrijeme dok je ministar UP Federacije bio Muhidin Alić), direktno je suspendovan po zahtjevu i nalogu Interpola“, nisu navedeni istiniti podaci.

Dakle, Mekić je suspendovan na zahtjev ministra Čampare, a ne na zahtjev Interpola. Hajradin Mekić 2006. godine, u vrijeme mandata Mevludina Halilovića, zasnovao je radni odnos u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova na poslovima stručnog savjetnika, a u 2008. godini, u vrijeme mandata Muhidina Alića i Predraga Kurteša obavljao je dužnost šefa Kabineta ministra. Na toj pozicij ostao je sve do sredine prošle sedmice, kada je i suspendovan. 

Napominjemo da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja razmjenjivati podatke sa Interpolom, ali radi zaštite interesa daljnje istrage ne možemo iznositi u javnost detalje istrage u ovom predmetu.

U tekstu na portalu novi.ba je također navedeno: „u cilju pravovremenog i tačnog informiranja javnosti, pokušali smo saznati obračajući se upitom MUP FBiH o trenutnom statusu koji Hajradin Mekić uživa u toj instituciji“, čime je obmanjena javnost ne navodeći da se novinar portala novi.ba u upitu pozvao na Zakon o slobodi pristupa informacijama BiH, kao i da je kontaktirao Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, Odsjek za odnose sa javnošću i da je u razgovoru sa službenikom za informisanje obavješten da je novinarski upit upućen e-mailom,  danas 1. 12. 2016. godine na adresu: press@fmup.gov.ba zaprimljen u navedenom Odsjeku i da je odgovoreno kako će,  u skladu sa rokovima koji su propisani u članu 14. Zakona o slobodi pristupa informacijama Federacije BiH („Službene novine Federacije BiH“, broj: 32/01 i 48/11) biti dostavljena tražena informacija.

Zbog neprofesionalnog odnosa portala novi.ba i iznošenja netačnih informacija oštećen je ugled federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare, kao i institucije kojom rukovodi, stoga ćemo podnijeti tužbu za klevetu protiv portala novi.ba, odgovornih rukovodilaca i autora teksta.