Na Policijskoj akademije FMUP-a svečano promovirana trideseta generacija polaznika za čin „policajac“

Sarajevo,

07.06.2017.

Danas je na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova promovirana XXX (trideseta) generacija polaznika za čin „policajac“.

Promocija je započela predajom raporta federalnom ministru unutrašnjih poslova Aljoši Čampari, nakon čega se pristunima obratila Ajlina Jaganjac, predstavnica 30. greneracije polaznika Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, zahvalivši se ministru Čamapari, direktoru Lukaču, ministru i komesaru MUP-a ZE-DO kantona na podršci, kao i uposlenicima Policijske akademije FMUP-a, što su nesebičnim zalaganjem dio svog iskustva prenijeli na buduće policijske službenike.

Pristunima se potom obratio Nurset Beširević, v.d. direktora Policijske akademije FMUP-a, koji je naglasio da je u 2016. godini na Policijskoj akademiji FMUP-a, iz različitih vidova obuke, pohađalo 3390 polaznika. Trenutno se na obuci nalazi 306 polaznika, a iskazane su potrebe za osnovnom policijskom obukom do kraja godine za još cca 500 polaznika. Trideseta generacija polaznika, koja je završila osnovnu policijsku obuku za čin „policajac“, broji 125 polaznika, od kojih je 25 iz Federalne uprave policije i 100 iz MUP-a ZE-DO kantona i postigla je vrlodobar (4) uspjeh sa prosječnom ocjenom 4,15, a najbolji je prvi vod sa prosječnom ocjenom 4,40.

Budućim policajkama i policajcima obratio se ministar Čampara, pohvalivši kadete što su se opredijelili da se bave ovim časnim poslom, kao i zalaganje njihovih roditelja koji su ih podržali u izboru profesije.„Posao za koji ste se opredijelili je pun izazova i ponekad vas jedna greška može koštati policijske karijere, zato uvijek imajte na umu da u datom momentu, koristeći znanje koje ste stekli ovdje, učeći od starijih kolega i nadograđujući se svakodnevno, postupate ispravno. Dragi roditelji, budite izuzetno ponosni na ove mlade ljude koji su završili ovo zahtjevno obrazovanje i koji će svojim entuzijazmom doprinijeti jačanju ugleda policijske profesije“, izjavio je ministra Čampara.

Promociji je prisustvovao i premijer Vlade Federacije BiH gospodin Fadil Novalić, koji je prilikom obraćanja istaknuo da Vlada Federacije BiH, kroz redovne izvještaje, prati rezultate rada policije i da podržava njihov rad kroz različite vidove zalaganja, kako bi sigurnost građana bila zadovoljavajuća. Zatim je pohvalio dosadašnji rad Policijske akademije FMUP-a, a budućim policajcima zaželio je puno uspjeha u radu i da sa punom odgovornošću i predanošću rade svoj posao kao i generacije prije njih.

Najuspješnijim polaznicima premijer Novalić, ministar Čampara, direktor Lukač, v.d. direktora Beširević i predstavnik MUP-a ZE-DO kantona uručili su diplome o uspješno okončanoj obuci.

Promociji su, pored premijera Novalića i ministra Čampare, prisustvovali potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, direktor FUP-a Dragan Lukač, policijski komesari, predstavnici drugih policijskih agencija, predstavnici međunarodnih organizacija, kao i druge zvanice.