Svečano obilježen 1. Juli „Dan policije u Federaciji Bosne i Hercegovine”

Sarajevo,

03.07.2017.

Povodom obilježavanja 1. jula, Dana policije u Federaciji Bosne i Hercegovine danas je u Domu policije održana svečana sjednica Kolegija ministra Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i direktora Federalne uprave policije, na kojoj su se prisutnima obratili Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnjih poslova i Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije.

Prilikom obraćanja, ministar Čampara je istakao značaj Zakona o izmjenama i dopunama zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika Federacije BiH, Zakona o izmjenama i dopunama zakona o matičnim knjigama FBiH, koji bi uskoro trebali biti upućeni u parlamentarnu proceduru. Također, ministar Čampara posebno se osvrnuo na značaj Zakona o policijskim službenicima Federacije Bosne i Hercegovine, kojim se regulišu pitanja koja trenutnim Zakonom nisu obuhvaćena i uvodi se jedna novina koja se tiče zašitite ličnih podataka, odnosno osnovnih podataka u policijskom sektoru. Ova zaštita je posebno značajna za implementaciju Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji koji je Bosna i Hercegovina potpisala sa Uredom Evropske policije (EUROPOL-om), što je važan korak u jačanju međunarodne borbe protiv organizovanog kriminala i terorizma i što će omogućiti Bosni i Hercegovini da ostvari bolji napredak kako u regionu tako i šire.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač čestitao je 1. juli, Dan policije svim pripadnicima policijskih struktura u Federaciji BiH, te naglasio da Federalna uprava policije zajedno sa drugim policijskim agencijama u BiH imaju dovoljno kapaciteta da odgovore na svaki pokušaj narušavanja ustavnog poretka BiH i FBiH. Također, direktor je u svom govoru apelirao na Vladu FBiH da što prije usvoji zakon o specijalnom tužilaštvu i posebnom odjelu Vrhovnog suda FBiH kako bi dobili mehanizam za uspješnu borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Na svečanoj sjednici kolegija pred ministrom Aljošom Čamparom i direktorom Federalne uprave policije Draganom Lukačem, svečano je položilo zakletvu 25 policijska službenika koja su uspiješno završili školovanje na Policijskoj Akademiji FMUP-a te su ovim činom i zvanično postali policijski službenici Federacije Bosne i Hercegovine.

Zatim su direktor Lukač i ministar Čampara uručili prigodne nagrade i pismene pohvale namještenicima, državnim službenicima i policijskim službenicima Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Federalne uprave policije za izuzetne rezultate u radu. Među nagradama istaknuta je dodjela pet srebrenih i pet zlatnih policijskih znački koje su dobili policijski službenici za poseban doprinos u efikasnom izvršavanju poslova i zadataka, posebne kreativnosti i sposobnosti, organizacijske sposobnosti u komandovanju i rukovođenju, te ukupne rezultate Federalne uprave policije tokom 2016. godine. Tom prilikom, direktor Dragan Lukač dodjelio je 20 rješenja o unaprijeđenju u viši čin za popunu upražnjenih radnih mjesta policijskih službenika u Federalnoj upravi policije.

Upućene su čestitke pobjednicima u sportskim takimčenjima u disciplinama: streljaštvo, mali nogomet i šah održanim povodom obilježavanja 1. jula, Dana policije u FBiH kojima su uručene prigodne nagrade i pehari.

Sjednici kolegija prisustvovali su: potpredsjednici Federacije BiH, Melika Mahmutbegović i Milan Dunović, premijer Federacije BiH, Fadil Novalić, zamjenik premijera Federacije BiH, Vesko Drljača, kao i predstavnici pravosudne vlasti, međunarodnih institucija i predstavnici policijskih agencija u BiH i drugi.