Ministar Čampara i direktor Lukač u radnoj posjeti MUP-u Tuzlanskog kantona

Tuzla,

06.10.2017.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač danas su boravili u radnoj posjeti Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, gdje su se sastali sa ministrom Huseinom Topčagićem i policijskim komesarom Fadilom Šljivićem.

Tokom posjete, održan je radni sastanak na kojem je, između ostalog, razgovarano o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji na području Tuzlanskog kantona i Federacije BiH i izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona, odnosno primjenama člana 6. ovog Zakona, kojim se predviđa da Uprava policije ima zasebnu budžetsku jedinicu.

Federalni ministar unutrašnjih poslova nakon sastanka obratio se medijima i tom prilikom je istakao: „

„Danas smo u okviru naših redovnih aktivnosti, obilazaka kantonalnih MUP-ova u posjeti MUP-u Tuzlanskog kantona, sa kojim imamo jako dobru saradnju na svim poljima. Razgovarali smo, prije svega, o stanju sigurnosti na području Tuzlanskog kantona, gdje možemo konstatovati da zadržavamo ili čak povećavamo dobar trend u odnosu na isti period prošle godine, vezano za smanjenje svih krivičnih djela, što je trend u cijeloj Federaciji, a sa čime možemo biti veoma zadovoljni. Kada su u pitanju izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima vezano za finansijsku neovisnost policije, mi smo završili implementaciju tog zakona u smislu samostalnosti FUP-a i to kod nas funkcioniše na dosta dobar način te se nadam da će i kantonalna ministarstva to završiti, odnosno harmonizirati svoje propise sa federalnim. Dobio sam obećanje od ministra Topčagića da će se u narednih petnaestak dana formirati i Komisija za diobeni bilans između MUP TK i Uprave policije TK radi rješavanja finansijske neovisnosti policije.

Razgovarano je o aktivnostima policije u skladu sa programskim ciljevima i zadacima MUP-a TK za 2017. godinu, kao i realizaciji zajedničkih projekata na suzbijanju i sprečavanja svih oblika kriminaliteta, s akcentom na terorizam, organizovani kriminal i korupciju te jačanje lične i imovinske sigurnosti građana.

Tom prilikom direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač pohvalio je sigurnosnu situaciju na području Tuzlanskog kantona, ističući da je takvo stanje odraz zalaganja policije MUP-a TK, koja vlada sigurnosnom situacijom i koja može adekvatno i efikasno odgovoriti na svaki sigurnosni izazov. Posebno je naglasio saradnju MUP-a TK i FUP-a u rješavanju problematike u oblasti terorizma te je podržao odredbu člana 6. navedenog zakona kojim se predviđa finansijska neovisnost policije.