Ministar Čampara primio u nastupnu posjetu komandanta EUFOR-a general-majora Martina Dorfera

Sarajevo,

12.06.2018.

Saopćenje za javnost

Delegacija EUFOR-a predvođena general-majorom Martinom Dorferom, posjetila je danas Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, gdje ih je primio ministar Aljoša Čampara.

Ministar Čampara je, nakon upućenih riječi dobrodošlice, upoznao general-majora Dorfera sa najvažnijim aktivnostima koje Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova preduzima u oblasti sigurnosti na području Federacije BiH.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo naporima koje Bosna i Hercegovina ulaže u jačanje sigurnosnog ambijenta, posebno ističući aktivnosti Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova na pružanju podrške policijskim snagama u borbi protiv svih oblika kriminala.

Glavna tema razgovora bila je borba protiv terorizma, kao globalne prijetnje te organiziranog kriminala i korupcije, koji ugrožavaju ekonomsku stabilnost i sigurnost države i krijumičarenje ilegalnog oružja. Također je razgovarano o cjelokupnoj situaciju oko kupovine oružja i naoružavanja policijskih snaga u BiH, kao i uništavanja viška naoružanja.

Razgovarano je i o budućim aktivnostima EUFOR-a, te o ispunjavanju uslova koji će našoj zemlji omogućiti članstvo u evroatlantskim organizacijama.

Na kraju sastanka ministar Čampara se zahvalio komandatnu EUFOR-a na posjeti i iskazao uvjerenje da će se dosadašnja uspješna saradnja nastaviti i u narednom periodu.