Ministar Čampara primio u posjetu delegaciju novinara iz Fondacije Robert Bosch

Sarajevo,

12.09.2018.

Delegacija novinara iz Fondacije Robert Bosch iz Berlina, koju čine novinari iz Njemačke, Austrije, Francuske, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Poljske, Indije, SAD-a, Kanade i drugih zemalja, posjetila je danas Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, gdje ih je primio ministar Aljoša Čampara.

Ministar Čampara im je izrazio dobrodošlicu, a gosti su se zahvalili na prijemu, cijeneći mogućnost dijaloga posvećenog izborima u Bosni i Hercegovini, sigurnosnoj situaciji sa posebnim naglaskom na trenutnu situaciju sa migrantima u Unsko-sanskom kantonu, kao i o cjelokupnoj sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora sa novinarima ministar Čampara je naglasio da sve policijske agencije u BiH rade svoj posao profesionalno i odgovorno, a u prilog tome govore i činjenice da su uspješno odgovorili svim sigurnosnim izazovima. Na pitanja novinara da ocijeni trenutnu sigurnosnu situaciju, ministar je istakao da je stanje sigurnosti na području Federacije BiH, prema podacima kojima raspolaže Federalna uprava policije, stabilno i zadovoljavajuće. Također je naglasio da je u pogledu sigurnosne situacije u posljednje četiri godine na području Federacije BiH zabilježen trend smanjenja krivičnih djela, što je vidljivo i iz policijskih izvještaja.

Bilo je pitanja i o sigurnosnoj situaciji povodom nastupajućih izbora, na što je ministar odgovorio da policijski službenici preduzimaju zakonom predviđene mjere i radnje na osiguranju predizbornih skupova, tribina, info-stolova i sl. u organizaciji političkih subjekata. Pošto u ranijem periodu za vrijeme održavanja izbornih aktivnosti nije bilo ozbiljnijih incidenata prilikom obezbjeđenja predizbornih i izbornih aktivnosti to ne očekuje ni tokom ovih izbora.

Razgovarano je i o trenutnoj situaciji sa migrantima u Unsko-sanskom kantonu, pri čemu je ministar Čampara naglasio da mnogi u izbornoj kampanji pokušavaju iskoristiti situaciju sa migrantima u svoju korist, ali da unatoč tome policijskih službenici profesionalno obavljaju svoj posao i ulažu napore u održavanju stabilne sigurnosne situacije u BiH, a naročito na području Unsko-sanskog kantona. Pritom je prezentirao podatke iz MUP-a USK-a iz kojih je vidljivo da na području tog kantona boravi oko 2.700 migranata i to, velikom većinom, na području grada Bihaća te u Hotelu „Sedra“ 165 migranata.

Na kraju sastanka ministar Čampara se zahvalio na posjeti i na iskazanom interesovanju novinara iz Fondacije Robert Bosch za rad Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova te im je poželio ugodan boravak u Bosni i Hercegovini.