Promovirana XIX generacija kadeta za čin „mlađi inspektor“

Sarajevo,

28.05.2019.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Danas je na Policijskoj akademiji FMUP-a promovirana XIX generacija kadeta Federalne uprave policije za čin „mlađi inspektor“, njih 27, od čega 23 muškarca i četiri žene.

Tim povodom, prisutnima se obratio direktor Policijske akademije Nusret Beširević, koji je čestitao polaznicima na postignutim rezultatima i uspješno završenom školovanju. Naveo je da je ostvareni napredak u obuci očigledan i da je obuka koju su uspješno okončali kadeti osnovni temelj na kojem će graditi svoju karijeru. Direktor Beširević se posebno zahvalio Federalnoj upravi policije, koja je pružala podršku tokom školovanja ove generacije mladih policijskih službenika.

Zatim se prisutnima obratio zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman, koji je također čestitao polaznicima na uspješno završenom školovanju te istakao: “Policija je najbitiniji temelj ali i stub očuvanja sigurnosti u našoj zemlji. Naši građani su nam ukazali povjerenje i mi smo dužni da to povjerenje i opravdamo. Naš posao je da štitimo i čuvamo građane Bosne i Hercegovine od svake sigurnosne prijetnje i oni nam trebaju bezuslovno vjerovati. Vama, našoj mladoj snazi, želim da poručim da morate biti svjesni da od danas ravnopravno stojite rame uz rame sa svojim starijim kolegama, iskusnijim kolegama, od kojih morate učiti kako postati pravi profesionalac, jer je naš glavni alat i oružje u borbi protiv kriminala znanje, vještina, hrabrost, i, naravno, sila kada je neophodna“.

Nakon obraćanja zamjenika direktora Kormana, prisutnima se u ime ministra Čampare obratio Branislav Crnogorac, savjetnik federalnog ministra unutrašnjih poslova, koji je tom prilikom istakao sljedeće: “Pred vama je ozbiljna karijera ali i prilika da pokažete da se edukacijom i zapošljavanjem mladih kadrova u policijske strukture borimo protiv korupcije i kriminala. Da pokažemo da smo zemlja koja teži tim vrijednostima ali i da imamo znanje, sposobnost, kao i ljude spremne da predano rade da bi ovo bila sigurna država.“

Nakon što su polaznicima uručene diplome o završenom školovanju, pred zamjenikom direktora Federalne uprave policije Ensadom Kormanom, svečano su položili zakletvu i tako zvanično postali policijski službenici Federacije Bosne i Hercegovine. Svečanosti su prisustvovali visoki dužnosnici Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije te rodbina i prijatelji polaznika koji su okončali škovanje.