Policijskoj akademiji FMUP-a dodijeljena sredstva iz Projekta energetske efikasnosti za BiH

Sarajevo,

06.11.2020.

Saopćenje za javnost

Nastavni objekat Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova sagrađen je 1964. godine i od tada nije bilo značajnih zahvata na rekonstrukciji objekta, a uslijed ratnih djelovanja pretrpio je znatna oštećenja.  Shodno analizi potreba za obukom policijskih službenika i pripadnika agencija za zaštitu lica i imovine u narednih pet do deset godina planirana je edukacija za cca 5.000 policijskih službenika i cca 20.000 pripadnika agencija za zaštitu lica i imovine.

Uzimajući u obzir značaj te stanje samog objekta, Policijska akademija FMUP-a je sačinila detaljni energetski pregled te aplicirala za sredstva IBRD zajma u okviru „Dodatnog finansiranja za Projekt energetske efikasnosti za Bosnu i Hercegovinu (AF BEEP)“. Analiza detaljnog energetskog pregleda je potvrdila da ovaj objekat odgovara kriterijima Svjetske banke za implementaciju mjera energetske efikasnosti.

Neke od mjera energetske efikasnosti čija je realizacija planirana na objektu Policijske akademije su termoizolacija vanjskih zidova, rekonstrukcija i termoizolacija krova, zamjena vanjske stolarije, termoizolacija ploče podgleda i niz drugih mjera.

Cilj projetka je unapređenje komfora, smanjenje emisije CO2 te povećanje svijesti o energetskoj efikasnosti. Predviđena vrijednost investicije za navedene radove iznosi cca 850.000 KM,a očekivani indeks uštede je 2,6 kWh/KM.

Energetska obnova nastavnog objekta predstavlja djelotvornu mjeru za smanjenje potrošnje energije, uz istovremeno osavremenjivanje uslova rada i smještaja polaznika obuka te postizanje boljeg ekonomskog učinka. Istraživanja pokazuju da ulaganje jednog eura u energetsku efikasnost kroz kratko vrijeme donosi povrat od 4 do 5 eura te se na taj način omogućava povrat uložene investicije. U slučaju konkretnog objekta, očekivani period povrata je okvirno 3. godine.

Sve navedene aktivnosti u realiziaciji ovog projekta Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova ostvarilo je uz podršku i pomoć Federalnog ministarstva prostornog uređenja.