Održana komemoracija za Huseina Balića na Policijskoj akademiji FMUP-a

24.03.2021.

Sarajevo, 24. mart 2021.– Komemoracija za Huseina Balića, nekadašnjeg direktora Centra za obuku kadrova MUP-a održana je danas na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova. 

Husein Balić preminuo je 22. 3. 2021. u 88. godini. Iza sebe ostavio je neizbrisiv trag u odbrani tadašnjeg Centra za obuku, a današnje Policijske akademije FMUP-a. Komemoraciji su prisustvali ministar Aljoša Čampara, direktor Policijske akdemije Damir Vejo sa uposlenicima i članovi porodice Balić. 

O Baliću je govorio ministar Čampara, koji je tom prilikom rekao: „Napustio nas je heroj, kojeg ćemo svi pamtiti kao čovjeka za kojeg poraz nikada nije bila prihvatljiva opcija. To znaju svi oni koju su imali tu privilegiju da budu dio njegovog života. Njegova energija i pobjednički duh bili su pokretač i motiv svih nas da budemo bolji, a sada su vodilja i ideal. Svojim djelima zadužio nas je da njegujemo i čuvamo sjećanje na heroje poput njega. Zato je naša dužnost i obaveza da istinskog borca za istinu i pravdu kakav je bio naš Husein Balić nikada ne zaboravimo. Neka mu je vječni rahmet i slava.“

Balić će ostati upamćen po herojskom činu kada se početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, kao tadašnji direktor Centra za obuku kadrova MUP-a, zajedno sa upravom, pojedinim nastavnicima i polaznicima Centra za obuku suprotstavio napadu agresora. Na komemoraciji je rečeno kako je Balić bio čovjek na kojeg su se svi mogli osloniti i koji je bio spreman pomoći. Čovjek koji se nije libio ugroziti vlastiti život za odbranu domovine, zbog čega je bio izložen mučenju i torturi, ostat će upamćen po neizmjernoj hrabrosti i odlučnosti.