Diplome za 23 polaznika iz BiH u organizaciji programa Vlade SAD-a za pomoć u borbi protiv terorizma

Sarajevo,

27.03.2009.

SARAJEVO, 27. mart/ožujak 2009. godine – U prostorijama Policijske akademije na Vracama danas je održana svečana dodjela diploma za 23 polaznika kursa “Otkrivanje, nadgledanje i pračenje”, koji je organizovala Ambasada SAD-a u BiH.

Kurs je održan od 16. do 27. marta 2009. godine, a polaznicu su uposlenici Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP), Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK), Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK), Službe za poslove sa strancima, te policije Brčko Distrikta.

Direktor Policijske akademije mr. Taib Spahić, izrazio je veliko zadovoljstvo, jer je ovaj kurs iz specifične oblasti u organizaciji programa Vlade SAD-a za pomoć u borbi protiv terorizma, održan upravo u prostorijama Policijske akademije.

“Ovo je jedan u nizu značajnijih kurseva koji je održan u našoj Akademije, a koji organizuje Ambasada SAD-a u BiH. Znači, naša saradnja traje već godinama, i iskreno se nadam da će i dalje biti nastavljena. Uz ova 23 polaznika, od osnivanja Akademija 1998. godine pa do danas, 27 hiljada policajaca je dobilo certifikate iz raznih oblasti osposobljavanja i usavršavanja. To je veoma važno zbog zajedničke borbe protiv izazova svih vidova kriminala, te vladavine prava i pravne sigurnosti građana Bosne i Hercegovine”, kazao je direktor Spahić.

Na kraju se još jednom zahvalio predstavnicima Ambasade SAD-a u BiH na stalnoj pomoći i podršci u razvoju Policijske akademije, te je svim polaznicima zaželio puno sreće u policijskoj praksi.

Na svečanoj dodjeli diploma bili su prisutni: Judith Cefkin, zamjenica šefa misije Ambasade u BiH, Karen Schaefer, ataše za sigurnost, Bruce A. Alexnader, glavni instruktor za obuku, te instruktori Craig A. Siebert i Joseph W. Hemmer. (KRAJ)