Čampara i Vilić potpisali Protokol o saradnji između FMUP-a i DKPT BiH

Sarajevo,

27.09.2021.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine MIrsad Vilić potpisali su Protokol o razumijevanju i saradnji između Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH.

FMUP i DKPT BiH, kako je navedeno u Protokolu, dijele sličnu misiju i želju da sarađuju kroz realizaciju procesa osnovne policijske obuke za početni čin „policajac“, a koja se realizuje u okviru Policijske akademije FMUP-a.

DKPT BiH, odmah nakon potpisivanja Protokola, stavila je na raspolaganje FMUP-u službenika DKPT BiH, a koji će u različitim svojstvima učestvovati u unapređenju procesa realizacije stručnog osposobljavanja i usavršavanja policijskih službenika, kao i školovanja kandidata za službu u policiji.

„Želim da se zahvalim direktoru DKPT BiH Mirsadu Viliću koji je iskazao spremnost da zajedno radimo na unapređenju sistema školovanja i obuke policijskih kadrova i kandidata za službu u policiji. Posebno mi je drago što je potpisanim Protokolom stvoren prostor i okvir za saradnju i realizaciju osnovne policijske obuke, kao i eventualno svih drugih sličnih projekata u budućnosti“, poručio je federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

Trenutno su FMUP-u, pored službenika DKPT BiH, na raspolaganje stavljeni službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (KS). Na ovaj način ostvarene su uštede u budžetu Federacije Bosne i Hercegovine u bruto iznosu cca 69.000 KM na godišnjem nivou.

Ministar Čampara najavio je da će pokrenuti proceduru zaključivanja protokola i s drugim policijskim agencijama i upravama policije, a posebno kada je riječ o uključivanju policijskih službenika u realizaciju nastave iz predmeta Kriminalistika, Poslovi policija i pravila ponašanja, Specijalno fizičko obrazovanje, Bezbjednost saobraćaja i upravljanje policijskim vozilom i Policijsko naoružanje.

„Cilj nam je da dodatno unaprijedimo sistem školovanja na Policijskoj akademiji FMUP-a, odnosno da kandidati za službu u policiji stiču znanja i od iskusnih policijskih službenika koji rade na terenu. Suočavamo se sa smjenom generacija policijskih službenika i naša je obaveza da upravama policije pošaljemo školovane, sposobne i kvalitetno obučene policajce“, naglasio je ministar Čampara.