Obilježena 30. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije učenika Samira Mišića

Sarajevo,

05.04.2022.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP-a) obilježena je 30. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a Republike Bosne i Hercgovine i ubistva učenika Samira Mišića.


 Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, šef Odsjeka za osnovnu policijsku obuku na Policijskoj akademiji FMUP-a Nusret Beširević i savjetnici federalnog ministra unutrašnjih poslova Enes Bezdrob i Branislav Crnogorac, tim povodom položili su cvijeće i odali počast na spomen-obilježju Samiru Mišiću u krugu Policijske akademije FMUP-a.

„Nikada ne smijemo zaboraviti da je Samir Mišić izgubio život braneći pravo na slobodu i suživot u Bosni i Hercegovini. Njemu u čast – kao i svim drugim borcima u Bosni i Hercegovini – ne smijemo i nećemo zaboraviti žrtve koje su podnijeli da bismo danas živjeli u slobodnoj i demokratskoj Bosni i Hercegovini“, poručio je ministar Čampara.

Počast na spomen-obilježju odali su i članovi porodice Samira Mišića, predstavnici boračkih udruženja i načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović.

Šesnaestogodišnji Samir Mišić, prva je žrtva napada na Centar za obuku kadrova Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine. Bio je učenik i pripadnik 20. klase, a poginuo je 5. aprila 1992. godine u tadašnjoj Srednjoj policijskoj školi na Vracama – Centru za obuku kadrova R MUP-a BiH. Posthumno je odlikovan „Zlatnom policijskom značkom“.


 Tog 5. april 1992. godine izvršen je napad na Centar za obrazovanje kadrova Republičkog MUP-a gdje se u tom trenutku nalazilo oko 840 učenika, profesora i kadeta, a mnogi od njih bili su mlađi od 18 godina. Istog dana na mostu Vrbanja u Sarajevu snajperskim hicima ubijene su Suada Dilberović i Olga Sučić, prve žrtve agresije na BiH.