Vlada FBiH usvojila zaključak ministra Čampare:

Sarajevo,

21.04.2022.

Vlada FBiH usvojila zaključak ministra Čampare:

Pokreće se ocjena ustavnosti odredbi Zakona o državljanstvu BiH kako bi se omogućilo sticanje bh. državljanstva za 93.000 građana

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je zaključak federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare o pokretanju ocjene ustavnosti člana 14. Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine.

Ministar Čampara zatražio je da Ustavni sud BiH zauzme stav o ustavnosti odredbe člana 14. Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine kako bi se se omogućilo sticanja državljanstva BiH za 93.000 građana koji su bili prinuđeni da se u određenom vremenskom periodu odreknu bosanskohercegovačkog državljanstva, a sada žele izvršiti povrat u svoje matično državljanstvo pod povoljnim uslovima.

U svom izlaganju na sjednici Vlade Federacije BiH ministar Čampara je istakao kako su državne institucije zvanično obavijestile federalni nivo vlasti da strane zemlje koje su liberalizovale svoje zakone o državljanstvu ne iskazuju niti najmanji interes za zaključivanje bilateralnih sporazuma o dvojnom državljanstvu s našom državom zbog čega je neophodno što prije pokrenuti postupak ocjene ustavnosti.

„Članom 9. Zakona o državljanstvu BiH propisani su izrazito otežavajući uslovi za povratak u državljanstvo BiH naših bivših državljana koji su državljanstvo BiH imali po porijeklu iako je BiH prema odredbama Evropske konvencije o državljanstvu bila dužna regulisati u svom nacionalnom zakonodavstvu institut povrata u državljanstvo BiH pod olakšanim uslovima“, rekao je ministar Čampara.

Treba istaći kako su sve zemlje regije u svojim zakonima o državljanstvu olakšale uvjete za povratak u državljanstvo svojih bivših državljana.