Svečano obilježen 1. juli Dan policije u Federaciji BiH.

Sarajevo,

01.07.2022.

U sjedištu zgrade Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u Sarajevu, u povodu obilježavanja 1. jula – „Dana policije u Federaciji Bosne i Hercegovine“, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i zamjenik direktora Federalne uprave policije, Ensad Korman danas su položili cvijeće ispred spomen-ploče stradalim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine.

Također, delegacija Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova  položila je cvijeće i na spomen-obilježju u Alipašinoj ulici u sarajevskom naselju Ciglane na mjestu pogibije bivšeg zamjenika ministra unutrašnjih poslova, Joze Leutara, zatim na spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, kao i ispred spomen ploče Centra za obuku policijskih kadrova Mahir Begić u Suhodolu,

Nakon polaganja cvjeća drugi dio aktivnosti održan je u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju „Safet Zajko“, a svečana ceremonija je otpočela postrojavanjem policijskih ešalona i predajom raporta federalnom ministru unutrašnjih poslova Aljoši Čampari.

Nakon što je minutom šutnje odata počast svim stradalim policajcima prisutnima su se obratili zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i  predsjednik Vlade Federacije BiH, Fadil Novalić.

Prilikom obraćanja ministar Čampara istaknuo je da je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova u proteklom periodu realiziralo niz projekata koja su za cilj imala izmjenu i poboljšanje zakonske regulative, kojom bi se unaprijedilo postupanje policijskih službenika u pružanju efikasnijeg odgovora na prijave građana.

„Sve aktivnosti koje i ubuduće budem poduzimao na čelu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova biće fokusirane prije svega na zaštitu lične i imovinske sigurnosti svih građana“, izjavio je ministar Čampara. Zatim je uputio iskrene čestitke pripadnicima policijskih snaga u Federaciji BiH sa željom da i dalje postižu dobre rezultate, uprkos svim izazovima kojima su u svakodnevnom poslu izloženi, da se i dalje usavršavaju i unapređuju znanje i vještine kako bi našim građanima pružili stabilno i sigurno okruženje.

Nakon prigodnih obraćanja, pročitana su imena uposlenika kojima su ministar Čampara i zamjenik Korman uručili nagrade i priznanja za izuzetan doprinos u radu i rezultate koje su postigli u proteklom periodu.

Svečanom obilježavanju Dana policije, pored ministra Čampare i zamjenika Kormana, prisustvovali su predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, zatim predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada, predstavnici medija i mogobrojni građani.