Federacija BiH bogatija za 107 policijskih službenika: Promovirana 40-ta generacija polaznika za početni čin „policajac“

Sarajevo,

28.09.2022.

Na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova  promovirana je 40-ta generacija polaznika za čin „policajac“.

Obuku za početni čin „policajac“ uspješno je okončalo 107 polaznika iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Tim povodom polaznicima se obratio federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara koji je istakao da je ponosan što se ispraća 40-ta generacija akademaca Policijske akademije Federalnog ministartsva unutrašnjih poslova koji su izabrali da služe društvu i budu na strani zakona.

„Gospodo kadeti, svoj posao obavljajte časno, pošteno i hrabro. Ne bojte se raditi na slučajevima visokog kriminala i korupcije. Svakog kriminalca tretirajte jednako. Ne dozvolite da se bilo kakve i bilo čije politike miješaju u vaš rad. Svoj posao obavljajte nepristrasno i profesionalno, vodeći se slovom zakona, a ne instrukcijama političara. Političare koji se pokušaju miješati u vaš rad-prijavljujte. Ponosno podignite glave i učinite našu Bosnu i Hercegovinu boljom i sigurnijom zemljom.“

Ministar Čampara se posebno zahvalio rukovodiocima i stručnom kadru Policijske akademije FMUP-a, kao i pripadnicima kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, koji su nesebičnim zalaganjem prenijeli dio svog iskustva na buduće policijske službenike.

U ime 40-te generacije polaznika za čin „policajac“ prisutnima se obratila kadetkinja sa najboljim ostvarenim prosjekom, Samira Rahić, zahvalivši se ministru Aljoši Čamapari i predstavnicima MUP-a Zeničko-dobojskog kantona na podršci, vršiocu dužnosti direktora Policijske akademije, kao i uposlenicima Policijske akademije FMUP-a, što su nesebičnim zalaganjem dio svog iskustva prenijeli na buduće policijske službenike.

Zatim se pristunima obratio Nusret Beširević, vršilac dužnosti direktora Policijske akademije FMUP-a, koji je izjavio: „Cilj nam je policijsku obuku podići na nivo kakav je u zemljama EU, imajući uvijek na umu ulogu i misiju policije, a ona je prije svega da štiti ustavni poredak zemlje i garantuje ličnu i imovinsku sigurnost građana.“

Promociji su pored predstavnika FMUP-a prisustvovali i predstavnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.