Policijska akademija FMUP-a primila novih 326 kadeta za početni čin policajac i mlađi inspektor

Sarajevo,

30.09.2022.

Na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova  upriličen je prijem novih kadeta za čin policajac i mlađi inspektor.

Školovanje na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova omogućeno je za 326 kadeta od toga 318 kadeta za čin policajac i 8 kadeta za čin mlađi inspektor iz  Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog, Posavskog i Kantona 10.

Tim povodom polaznicima se obratio federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara koji je istakao da je ponosan na činjenicu da Policijska akademija ima kapacitet i kadrovski kvalitet koji je spreman da se uhvati u koštac sa ovakvim izazovom, naglasio je da je veliki izazov za Policijsku akademiju FMUP-a da 326 kadeta podjednako osposobi i obuči u kvalitetne policijske službenike koji će savjesno i pravedno obavljati svoj posao.

„Na Akademiji, a sutra i u poslu tražite, ali i pružajte poštovanje. Propitujte, promišljajte, kritikujte i upozoravajte, ali uvijek se držite slova zakona i radite u interesu naše Bosne i Hercegovine.Takvi budite sutra i u poslu.Kriminalac za vas ne smije imati etničku i vjersku pripadnost, političku opredjeljenost ili političku funkciju. Svakog počinitelja krivičnog djela tretirajte jednako. Vi koji ste danas ovdje ste još jedan dokaz multikulturalnosti naše zemlje i činjenice da lažu oni koji tvrde kako zajednički život u Bosni i Hercegovini nije moguć. Ja sam uvjeren da ćete, ne samo poštivati, već i pomagati jedni druge.“

Ministar Čampara je kadetima poželio uspješno  školovanje, da postignu što bolje rezultate i da nakon završene obuke budu spremni da pokažu kvalitet i znanje koje su stekli na Akademiji.

Zatim se pristunima obratio Nusret Beširević, vršilac dužnosti direktora Policijske akademije FMUP-a, sa porukom za kadete: „Opredjelili ste se za  najčasniju profesiju, obuka koju treba da prođete je zahtjevna, prema tome naoružajte se prije svega disciplinom, snagom, upornošću, strpljivošću, istrajnošću kako biste postigli vaš krajnji cilj i postali policijski službenici“.

Pormociji su pored predstavnika FMUP-a prisustvovali i predstavnici MUP-a KS, MUP-a USK, MUP-a PK, MUP-a Kantona 10, Livno.