Održana svečanost i podjela certifikata polaznicima specijalističkog kursa „Borba protiv organizovanog kriminala”

SARAJEVO,

15.04.2009.

SARAJEVO, 15. april/travanj 2009. – U prostorijama Policijske akademije na Vracama danas je održana svečanost u povodu završetka V ciklusa specijalističkog kursa “Borba protiv organizovanog kriminala”.

Petoj generaciji polaznika danas se obratio Muhidin Alić, federalni ministar unutrašnjih poslova, koji im je zajedno sa Miloradom Barašinom, glavnim tužiocem Tužilaštva BiH, Vinkom Dumančićem, direktorom Granične policije BiH, i Taibom Spahićem, direktorom Policijske akademije, uručio certifikate o završenom specijalističkom kursu.

Muhidin Alić, federalni ministar unutrašnjih poslova, polaznicima je uputio čestitke, te im zaželio puno sreće u daljnjem radu.

“Nabavkom savremene policijske opreme Federalnoj upravi policije, organizacijom postdiplomskog specijalističkog studija na Pravnom fakultetu u Sarajevu i specijalističkih kurseva na Policijskoj akademiji FMUP-a, te stvaranjem optimalnih finansijskih preduvjeta koji se osobito ogledaju u povećanju plaća policijskim službenicima Federalne uprave policije, realiziran je projekt “Organizaciono, kadrovsko i materijalno-tehničko jačanje policije u borbi protiv organizovanog kriminala”, istakao je ministar Alić.

Ministar je kazao da će FMUP i dalje radi jačanja kapaciteta policije u borbi protiv organizovanog kriminala ovaj projekt provoditi i ove godine i tako ostaviti borbu protiv organizovanog kriminala u središtu pažnje ovog ministarstva.

Milorad Barašin, glavni tužilac Tužilaštva BiH u svoje ime i u ime svih uposlenih Tužilaštva BiH, polaznicima je čestitao na završenom specijalističkom kursu.

“Želim da u daljnjem radu date svoj doprinos u borbi protiv svih oblika kriminala. U ovom momentu pred nama je armija koja zajedno sa tužiocima može krenuti u borbu”, kazao je Barašin.

Vinko Dumančić, direktor Granične policije BiH pridružio se čestitkama i dodao da je saradnja veoma bitan faktor.
“Nema budućnosti bez obučenih kadrova i poštenih ljudi. Morate znati da je razmjena podataka i komunikacija veoma bitna u našem poslu, jer samo tako možemo doći do željenih rezultata”, rekao je Dumančić.

Marinko Medić, policijski službenik MUP-a Kantona Sarajevo, u ime svih polaznika zahvalio se ministru Aliću i FMUP-u te Policijskoj akademiji, koji su uložili velike napore kako bi se organizovao ovaj specijalistički kurs.
“Zahvaljujem se i svim predavačima, od kojih smo tokom ove tri sedmice naučili mnogo. Na kraju bih kazao da mi je veoma drago što sam imao čast da budem među 80 polaznika iz cijele BiH koji su završili ovaj specijalistički kurs i volio bih da što više mojih kolega prođe kroz ovakvu obuku”, dodao je Medić.

Ova specijalistička obuka u trajanju od pet ciklusa započela je 15. decembra prošle godine, a završena je 9. aprila 2009. godine. (KRAJ)

Govor ministra Alića