Obilježena godišnjica formiranja odreda Laste

Sarajevo,

13.05.2023.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

 

Obilježena godišnjica formiranja odreda "Laste": Ministar Isak ukazao na važnost sjećanja na heroje koji su dali živote za odbranu BiH

 

 

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, zajedno sa svojim najbližim saradnicima, odao je počast i položio cvijeće ispred spomen obilježja poginulim pripadnicima Odreda policije za specijalne namjene “Lasta”.

 

 

Ministar Isak položio je cvijeće na šehidskom mezarju Kovači, šehidskom mezarju Lav, groblju Sveti Josip i na Centralnom spomen obilježju šehidima i palim borcima Odreda policije za specijalne namjene “Lasta”.

 

U svom obraćanju prisutnima Ministar je posebno ukazao na važnost njegovanja kulture sjećanja na sve heroje koji su dali svoje živote za odbranu Bosne i Hercegovine.

 

„S posebnim poštovanjem moramo se odnositi i prema porodicama stradalih heroja. Zbog budućih generacija nikada ne smijemo zaboraviti da su hrabri pripadnici ove jedinice dali svoje živote za odbranu Bosne i Hercegovine“, istakao je Isak.

 

 

Ministar je na šehidskom mezarju Kovači učenjem fatihe odao počast i prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Aliji Izetbegoviću.

 

Odred policije za specijalne namjene “Lasta” osnovan 15.05.1992. godine. Odred je djelovao do augusta 1996. godine kao specijalna jedinica CSB Sarajevo i MUP RBiH, odnosno Oružanih snaga Republike BiH. Kroz Odred je proslo oko 400 pripadnika, a 56 je dalo svoje živote u borbi za državu Bosnu i Hercegovinu.