Isak u posjetu primio policijskog atašea Republike Austrije u BiH Karlheinza Gortanoa

Sarajevo,

14.06.2023.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Federalni ministar unutrašnjih poslova sastao se danas sa policijskim atašeom Republike Austrije u BiH Karlheinzom Gortanom.

Policijski ataše je u ime ministra unutrašnjih poslova Republike Austrije, Gerharda Karnera prenio čestitke ministru Isaku, na imenovanju, te mu poželio puno uspjeha u budućem radu i na obavljanju izazovne funkcije.

Na sastanku je ocjenjeno kako Bosna i Hercegovina i Republika Austrija imaju dugogodišnju dobru saradnju organa sistema sigurnosti, te da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Austrije i Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova u skladu sa svojim nadležnostima saradnju produbiti i ojačati.

Ministar Isak upoznao je atašea Republike Austrije u BiH sa stanjem sigurnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine, kao i izazovima sa kojima se susreće Federalna uprava policije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Policijski ataše Gortano istakao je kako je Ministarstvo unutrašnjih polsova Republike Austrije spremno pružiti svaku vrstu stručne pomoći FMUP-u.

Na sastanku je posebno razgovarano o radu Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije FMUP-a, gdje se policisjki ataše složio sa ministrom Isakom da je ova jedinica jedna od najpriznatijih u cijelom regionu, te je jedan od prijedloga bio održavanje zajedničkih vježbi Jedinice specijalne policije Republike Austrije „COBRA“ i Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije FMUP-a, kao i održavanje drugih vidova obuka koje će doprinijeti razmjeni znanja i iskustava.