Ministar Isak i direktor Munjić prisustvovali ceremoniji zajedničkog puštanja u rad Nacionalne/Zajedničke Kontakt tačke za Bosnu i Hercegovinu za saradnju sa EUROPOL-om

Sarajevo,

22.06.2023.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić prisustvovali su danas ceremoniji zajedničkog puštanja u rad Nacionalne/Zajedničke Kontakt tačke za Bosnu i Hercegovinu za saradnju sa EUROPOL-om, a koja je upriličena u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Svečanu inauguraciju organizovalo je Ministarstvo sigurnosti BiH i Delegacija Evropske unije u BiH/Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH.

U skladu sa Sporazumom o operativnoj i strateškoj saradnji Bosne i Hercegovine i Kancelarije Evropske policije završene su sve potrebne aktivnosti koje su prethodile osiguranju potpune operativnosti policijske saradnje između agencija za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini i EUROPOL-a.

Ministar Isak istakao je da se radi o važnom koraku ka ostvarenju pune saradnje između EUROPOL-a i agencija za sprovođenje zakona u BiH i da se uspostavljanjem operativne Kontakt tačke Bosna i Hercegovina sada pridružila ostalim državama Zapadnog Balkana, koje su ovu saradnju ostvarile ranije.

„Na nama je da iskoristimo ovu priliku koja nam se pružila i da pokažemo kredibilne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a od čega će koristi imati svi građani BiH“, rekao je Isak.