SVEČANO OBILJEŽEN 1.JULI DAN POLICIJE U FBIH

Sarajevo,

03.07.2023.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

U sjedištu zgrade Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u Sarajevu, u povodu obilježavanja 1. jula – „Dana policije u Federaciji Bosne i Hercegovine“, federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić položili su cvijeće ispred Spomen ploče na svečanom ulazu u sjedištu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, a nakon toga i na šehidskom mezarju „Kovači".

 

Delegacija Federalnog ministartsva unutrašnjih poslova i delegacija Federalne uprave policije Federalnog MUP-a položila je cvijeće na spomen-obilježju u Alipašinoj ulici u sarajevskom naselju Ciglane, na mjestu pogibije bivšeg zamjenika ministra unutrašnjih poslova, gospodina Joze Leutara, na Spomeniku ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva i ispred Spomen ploče „Centra za obuku policijskih kadrova Mahir Begić“ u Suhodolu.

Svečana ceremonija obilježavanja 1. jula – „Dana policije u Federaciji Bosne i Hercegovine“ održana je u Domu policije u Sarajevu, ceremonija je otpočela postrojavanjem policijskih ešalona i predajom raporta federalnom ministru unutrašnjih poslova Rami Isaku.

Nakon što je minutom šutnje odata počast svim stradalim policijskim služebenicima, prisutnima su se obratili direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić, federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić.

Direktor Munjić u svom obraćanju je rekao da s obzirom da je na čelu Federalne uprave policije Federalnog MUP-a, tek odnedavno da je ovaj period obilježen dobrim i pozitivnim trendovima kada je u pitanju sprječavanje svih oblika kriminaliteta.

„Moram istaći kako je Federalna uprava policije Federalnog MUP-a ima snažnu podršku federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka kada je riječ o jačanju profesionalnih standarda, ali i bolje opremljenosti policije. Za kratko vrijeme Federalna uprava policije Fedralnog MUP-a je uspjela pojačati aktivnosti i tako potvrditi da uživamo povjerenje naših građana. Usjepli smo povećati subjektivni osjećaj sigurnosti, koji je vjerovatno, važniji od svih drugih statističkih pokazatelja"- kazao je Munjić.

„Pokrenuli smo aktivnosti na donošenju novih zakona i podzakonskih propisa i izmjenama postojećih. Ovdje bi posebno istakao značaj donošenja Zakona o policijskim službenicima i Zakona o unutašnjim poslovima u Federaciji BiH, koji su posebno bitni za jačanje položaja policijskih službenika, kao i za proširenje naše nadležnosti u skladu sa savremenim izazovima“ – istakao je Isak.

Prisutnima se obratio i premijer Federacije FBiH Nermin Nikšić koji je tom prilikom poručio „Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da opravdamo vaše povjerenje, da unaprijedimo vaš položaj, kao i stepen opskrbljenosti materijalno-tehničkim resursima. Mi znamo da ste vi slika Federacije i učinit ćemo sve da ta slika bude na ponos svim građanima ovog dijela Bosne i Hercegovine, ali i svih stanovnika naše države“.

Nakon prigodnih obraćanja prisutnima je prikazan kratkometražni film koji prikazuje proces obuke kadeta na Policijskoj akademiji Federalnog MUP-a, kao i impresivne detalje policijskih akcija pripadnika Federalne uprave policije Federalnog MUP-a.

Na svečanoj ceremoniji pročitana su imena uposlenika kojima su ministar Isak i direktor Munjić uručili nagrade i priznanja za izuzetan doprinos u radu i rezultate koje su postigli u proteklom periodu.

Svečanom obilježavanju Dana policije, pored ministra Isaka i direktora Munjića, prisustvovali su predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, zatim predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada, predstavnici medija i mogobrojni građani.