Policijska akademija FMUP-a primila novih 343 kadeta za početni čin policajac i mlađi inspektor

Sarajevo,

10.07.2023.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova upriličen je prijem do sada najveće generacije polaznika za čin“ policajac“ i „mlađi inspektor“.

Školovanje na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova omogućeno je za 343 kadeta od toga 298 kadeta za čin policajac i 45 kadeta za čin mlađi inspektor iz Zapadnohercegovačkog kantona, Tuzlanskog, Posavskog i Kantona 10.

Na svečanosti organizovanoj povodom prijema kadeta prisutnima se u ime federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka obratio Ervin Mušinović, po ovlaštenju ministra šef Kabinet ministra Federalnog MUP-a, koji je kadetima poželio uspješno školovanje, da postignu što bolje rezultate i da nakon završene obuke budu spremni da pokažu kvalitet i znanje koje su stekli na Akademiji.

„Ministar Isak posebnu važnost daje popunjavanju uprava policije novim policijskim službenicima. Zbog toga je u koordinaciji sa vašim matičnim ministarstvima unutrašnjih poslova učinio sve kako bi što prije započeli sa osnovnom policijskom obukom“, istako je Mušinović.

„Od danas za vas počinje obuka koja će zahtjevati znanje, disciplinu, odgovornost i maksimalno zalaganje kako biste stekli čin „policajac“ i čin „mlađi inspektor“ . Na Akademiji ćete raditi sa predavačima koji su profesionalnci u svom poslu i imaju dugogodišnje radno iskustvo, a na vama je da to znanje upijate i koristite sutra u poslu. Uvijek se držite slova zakona i radite u interesu naše Bosne i Hercegovine. Kriminalac za vas ne smije imati etničku i vjersku pripadnost, političku opredjeljenost ili političku funkciju. Svakog počinitelja krivičnog djela tretirajte jednako. Vi koji ste danas ovdje ste još jedan dokaz multikulturalnosti naše zemlje i činjenice da lažu oni koji tvrde kako zajednički život u Bosni i Hercegovini nije moguć. Ja sam uvjeren da ćete, ne samo poštivati, već i pomagati jedni druge.“

Zatim se pristunima obratio Nusret Beširević, direktor Policijske akademije FMUP-a, sa porukom za kadete: „Opredjelili ste se za najčasniju profesiju, a obuka koju treba da prođete je zahtjevna, prema tome naoružajte se prije svega disciplinom, snagom, upornošću, strpljivošću, istrajnošću kako biste postigli vaš krajnji cilj i postali policijski službenici i mlađi inspektori“.