Nikada i nikome nedopustiti da ponovi zločine počinjene u Srebrenici i drugim mjestima u BiH

Sarajevo,

11.07.2023.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak sa svojim saradnicima prisustvovao je obilježavanju 28. godišnjice genocida u Srebrenici, gdje se upisao u Knjigu žalosti, a zatim prisustvovao komemoraciji i klanjao kolektivnu dženazu za 30 identifikovanih žrtava genocida.

  

Isak je izrazio suosjećanje sa prodicama nastradalih te poručio „Danas se sjećamo žrtava genocida počinjenog u Srebrenici, jednog od najgnusnijih zločina u modernoj historiji Evrope. Naša dužnost i moralna obaveza je da nikada ne zaboravimo stravične zločine koji su počinjeni nad nesrpskim stanovništvom i da se svakog dana sjećamo žrtava koje su ubijene na nehuman i svirep način. Iako se zločinci trude da zataškaju, zaborave i obezvrijede žrtvu, a političari koji podržavaju njihove zločine da relativiziraju genocid, mi moramo da ustrajemo u dokazivanju njihove krivice i srama, što su bili u stanju počiniti takve gnusne zločine. Genocid u Srebrenici ostat će trajni dokaz koji svjedoči o podmuklim namjerama licemjera koji se nisu spremni suočiti sa posljedicama svojih zločina. Zato nikada i nikome ne smijemo dopustiti da se ponove zločini počinjeni u Srebrenici, ali i drugim mjestima u Bosni i Hercegovini.“

Tokom genocida 1995.godine u Srebrenici je ubijeno 8.372 muškarca i dječaka nesrpske nacionalnosti, dok je iz tada zaštićene zone Ujedinjenih nacija protjerano više od 25.000 žena, djece i starih. Do sada je u Potočarima ukopana 6.721 žrtva genocida, dok se traga za više od 1.000 nestalih.

Najmlađa žrtva koje je ukopana ove godine u Potočarima je dječak Elvir Salčinović koji je imao samo 15 godina, dok je najstarija žrtva Nezir Muminović koji je imao 65 godina.

  ​​​​​​

Genocid u Srebrenici potvrđen je brojnim presudama međunarodnih sudova, kao i sudova u regionu. Najveći broj presuda za Srebrenicu izrekao je Sud BiH, osudivši ukupno 28 osoba. Haški tribunal, odnosno njegov sljednik Međunarodni mehanizam za krivične sudove, Sud Bosne i Hercegovine, te sudovi u Srbiji i Hrvatskoj dosada su osudili ukupno 50 optuženika na više od 700 godina zatvora i izrekli pet doživotnih kazni za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine.