Isak na prijemu povodom obilježavanja stogodišnjice od proglašenja Republike Turske

Sarajevo,

30.10.2023.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak na poziv Nj.E. Sadik Babur Girgin, amasadora Republike Turske u BiH, prisustvovao je prijemu povodom obilježavanja stogodišnjice od proglašenja Republike Turske.

Ministar Isak je tim povodom u ime Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i u svoje ime uputio najiskrenije čestitke predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu i turskom narodu: “Bosnu i Hercegovinu i Republiku Tursku povezuju iskreni i prijateljski odnosi. Uvjeren sam da ćete istrajati na očuvanju temeljnih vrijednosti države njene nezavisnosti, slobode građana i demokratskog poretka Republike Turske i nastaviti sa izgradnjom snažne, jedinstvene i napredne zajednice te ostvariti sve zacrtane ciljeve u najboljem interesu turskog naroda”- izjavio je ministar Isak.

Nacionalni praznik Dan Republike Turske obilježava se 29. oktobra u znak sjećanja na proglašenje Republike Turske 1923. godine. Republiku je proglasio vojskovođa Mustafa Kemal Ataturk kojeg je Velika narodna skupština te zemlje potom izabrala za prvog predsjednika savremene Turske.