Ministar Isak se sastao sa zamjenicom ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duškom Jurišić

Sarajevo,

31.10.2023.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak održao je danas sastanak sa Duškom Jurišić, zamjenicom ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH sa kojom je razgovarao o problemima sa kojim se suočavaju povratnici posebno kada su u pitanju napadi na povratnike, problemima marginaliziranih grupa stanovništva, zatim o procesu uspostave Amber Alert sistema traženja nestale djece i potrebi sankcionisanja govora mržnje i uznemiravanja na internetu.

 

Sagovornici su saglasni da je potrebno pružiti zaštitu i podršku povratnicima te učiniti sve kako bi se zaštitila ljudska prava i kako se sigurnost povratnika ne bi dovodila u pitanje.

Također su zaključili da je neophodno stalno razvijati javnu svijest o značaju socijalnog uključivanja margninaliziranih grupa stanovništva te realnim problemima koje određene pojedince ili grupe stanovništva potiskuju na rub društva i sprečavaju ih u njihovim nastojanjima da žive pristojnim životom uz puno sudjelovanje u društvu.

Ministar Isak informisao je zamjenicu ministra Jurišić o procesu uspostave klasičnog modela Amber Alert sistema i koracima koje Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova namjerava poduzimati.

Na kraju sastanka sagovornici su konstatovali da je potrebno pokrenuti aktivnosti na sankcionisanju govora mržnje i uznemiravanja na internetu i to na način da se ne ugrozi pravo na slobodu izražavanja. Sagovornici su složni kako postoje jasne razlike između slobode izražavanja i govora mržnje.