Unaprjeđenje edukacije iz oblasti kriminalstičko-obavještajnog rada: Policijska akademija FMUP-a dobila vrijednu donaciju OSCE-a

Sarajevo,

26.03.2024.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

 

Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi, koju zastupa Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini donirala je IT opremu Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova za potrebe Odsjeka za osnovnu policijsku obuku i Odsjeka za stručno osposobljavanje i usavršavanje na Policijskoj akademiji Federalnog MUP-a.

Ministar Ramo Isak prisustvovao je ceremoniji primopredaje opreme donirane u okviru projekta „Unaprjeđenje policijsko-obavještajnog rada (ILP) u suzbijanju ozbiljnih sigurnosnih prijetnji i teških krivičnih djela“.

Donirana računarska oprema i softver unaprijedit će tehničke sposobnosti policije u provedbi kriminalističko-obavještajne analize, olakšati policijsku saradnju i omogućiti razmjenu informacija u svjetlu borbe protiv teškog i organizovanog kriminala, kao i drugih sigurnosnih prijetnji.

Također, donirana oprema će doprinijeti jačanju kapaciteta Odsjeka za osnovnu policijsku obuku i Odsjeka za stručno osposobljavanje i usavršavanje na Policijskoj akademiji kroz jačanje obrazovanja policijskih kadrova na poslovima kriminalističko obavještajne analize.

Donacija Misije OSCE-a u BiH obuhvata i specijalističku obuku na temu korištenja softvera i2 Analyst's Notebook“ za jednog uposlenika Policijske akademije koji će vršiti edukaciju kadeta iz oblasti kriminalističko-obavještajnog rada.