Ministar Isak na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad

Sarajevo,

07.05.2024.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak prisustvovao je danas Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad koja je održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Povod organizovanja Svečane sjednice je obilježavanja 2.maja, Dana Općine kada su građani Starog Grada i Grada Sarajeva, predvođeni pripadnicima MUP-a i Specijalne policije, Teritorijalne odbrane, Patriotske lige, Zelenih beretki i drugim jedinicama odbrane spriječili prodor agresorskih vojnih i paravojnih formacija u srce Sarajeva i BiH.

   

Ministar Isak je podsjetio na značaj 2. maja 1992. godine kada se odlučivalo o sudbini Starog Grada, ali i cijelog Sarajeva i vodile presudne bitke kao što su borba za kasarnu Druge armijske oblasti, odbranu zgrade Predsjedništva i oslobađanje predsjednika Predsjedništva BiH, Alije Izetbegovića. Istakao je da je Općina Stari Grad specifična jer u sebi njeguje različita kulturna, vjerska i historijska nasljeđa koje kao takva trebamo čuvati budućim generacijama.

Pored priznanja Zlatni sebilj na današnjoj svečanoj sjendici uručena su i ostala mnogobrojna priznanja pojedincima i kolektivima.

Sjednici su pored predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Stari Grad, prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti, ambasadori, delegacije prijateljskih Općina i brojne druge ugledne zvanice.