FEDERALNI MINISTRI NA OBILJEŽAVANJU DANA POBJEDE NAD FAŠIZMOM I DANA EVROPE

Sarajevo,

09.05.2024.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Federalni ministri unutrašnjih poslova, te raseljenih osoba i izbjeglica, Ramo Isak i Nerin Dizdar, danas su uime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine prisustvovali obilježavanju 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope. Federalni ministri su polažili cvijeće kod spomen-obilježja „Vječna vatra“ i spomen-parka „Vraca“ u Sarajevu.

Ministar Isak ovim povodom je istakao da se građani Bosne i Hercegovine, obilježavajući današnji dan, sjećaju svih historijskih datuma značajnih za odbranu zemlje.

- Svim patriotama i antifašistima u Bosni i Hercegovini upućujem iskrene čestitke za 9. maj, koji se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i kao Dan Zlatnih ljiljana. Bosna i Hercegovina baštini dugu tradiciju antifašizma i zajedničkog života utemeljenog na toleranciji i jedinstvu različitosti. To su vrijednosti moderne Evrope, nastale nakon pobjede nad fašizmom i nacizmom u Drugom svjetskom ratu - istakao je ministar Isak.

 

Ministar Dizdar je naglasio da današnje obilježavanje nije samo gest poštovanja prema prošlosti.

- To je i obaveza prema budućnosti, podstičući nas da se zajedno borimo protiv svih oblika ekstremizma i netolerancije, te da gradimo bolje sutra za sve građane Bosne i Hercegovine. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ponosno stoji u solidarnosti sa svim narodima koji su se borili protiv fašizma i nasilja, što nas motiviše da nastavimo raditi na jačanju demokratskih vrijednosti i međunarodne saradnje – poručio je ministar Dizdar.