Ministar Isak primio u nastupnu posjetu komandanta EUFOR-a generalmajora Lászla Sticza

Sarajevo,

14.05.2024.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Ministar Isak na početku sastanka čestitao je Sticzu na preuzimanju odgovorne i visoke dužnosti i zaželio mu uspješan profesionalni angažman u Bosni i Hercegovini te je izrazio zadovoljstvo što su se sastali.

Na sastanku je razgovarano i o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Federaciji BiH te o drugim značajnim pitanjima od obostranog interesa, a ministar je komandanta informisao i o ključnim aktivnostima koje provodi Federalni MUP.

General Sticz se zahvalio na srdačnoj dobrodošlici te je istakao da je EUFOR pouzdan partner Bosne i Hercegovine, čija je uloga važna u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini i da će doprinijeti i povoljnijem ambijentu u ispunjavanju prioriteta za pregovore za članstvo u EU.

Također je naglasio da su sigurnosne agencije, kao i ostale bh. institucije one koje imaju ključnu ulogu u kreiranju sigurnosnog okruženja, a da je uloga EUFOR-a da bude garant te sigurnosti i da podrži sve aktivnosti koje sigurnosne agencije poduzimaju na unaprjeđenju sigurnosne situacije u BiH.

Tokom sastanka general Sticz je informisao ministra Isaka o aktivnostima patroliranja koje provodi EUFOR te je naglasio da one nemaju za cilj da uznemiravaju građane nego da pruže osjećaj sigurnosti i pošalju poruku da je EUFOR prisutan u BiH.

Ministar Isak je poručio da je cilj Federalnog MUP-a i EUFOR-a isti, a to je unaprjeđenje sigurnosnog ambijenta za sve građane BiH i tom prilikom je predložio komandantu Sticzu pojačanje patrolnih aktivnosti u povrataničkim naseljima gdje su se dešavali napadi na povratnike bez obzira na etničku pripadnost povratnika.

Na sastanku je zaključeno da će se razmotriti mogućnosti zajedničkih patrolnih aktivnosti EUFOR-a i policijskih službenika FUP-a u povratnička naselja na području Federacije BiH, a što prije svega zahtjeva razmjenu informacija i planiranje navedenih aktivnosti. Također je zaključeno da će se saradnja i razmjenjivanje informacija EUFOR-a i Federalnog MUP-a nastaviti i u budućnosti, a komandant Sticz je istakao još jednom da je EUFOR spreman pružiti podršku Federalnom MUP-u u unaprjeđenju sigurnijeg i stabilnijeg okruženja svim građanima BiH.