Federalni ministar unutrašnjih poslova Muhidin Alić primio delegaciju na čelu sa Kes Janom Rene Klompenhoverom, zapovjednikom civilnih operacija Evropske unije

Sarajevo,

25.08.2009.

SARAJEVO, 25. august/kolovoz 2009. godine – Muhidin Alić, federalni ministar unutrašnjih poslova primio je danas delegaciju Evrospke unije, među koje spada i Policijska misija Evropske unije u BiH. Delegaciju su predvodili Kes Janom Rene Klompenhover, zapovjednik civilnih operacija Evropske unije i Šfefan Feler, šef policijske misije EUPM-a u BiH.

Ministar Alić i ovom prilikom je istakao da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova ima izuzetno dobru saradnju sa EUPM-om i da se nada da će se takva saradnja nastaviti i u budućnosti.

Kes Janom Rene Klompenhover, zapovjednik civilnih operacija Evropske unije je kazao da je cilj današnje posjete da se dobiju informacije o sigurnosnoj situaciji u BiH, prevashodno u FBiH, koje će biti od velikog značaja, budući da je EUPM u fazi planiranja nove misije.

Ministar je pojasnio da je sigurnosna situacija u FBiH, gledajući statistički ista kao i prošle godine u istom periodu, ali da je stepen osjetljivosti građana porastao.


Klompenhover, zapovjednik civilnih operacija Evropske unije na kraju je istakao da će Evropska unija i dalje davati podršku radu Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova. Dodao je da daje punu podršku šefu Policijske misije Evropske unije u BiH u daljem radu sa ministrom Alićem, te da vjeruje kako će uskoro BiH biti član Evropske porodice. (KRAJ)